Je gazon bemesten: Wanneer gras bemesten, hoe en waarom.

Een weelderig groen gazon is voor velen het neusje van de zalm als het gaat over tuinieren. Het vergt de nodige tijd, liefde en kennis om dit aan te leggen en correct te gras maaien. Maar voor alle hobby tuiniers die graag een weelderig groen gazon hebben is bemesten ook een essentieel onderdeel voor een prachtig gazon.

In dit artikel nemen we alles door wat je moet weten over je gazon bemesten. We hebben het over de voordelen van bemesten, verschillende soorten meststoffen, de samenstelling, bodemcontroles, alternatieven én we geven je een stappenplan om zelf aan de slag te gaan.

Laat ons niet verder mijmeren over die groene grasmat, maar lees verder en ontdek hoe ook jij een droom gazon kunt hebben.

Geef je tuin leven: Waarom je gazon bemesten

Tijdens het groeiseizoen krijgt ons gazon heel wat te verduren. Er wordt op gebarbecued, er wordt gespeeld door kinderen en huisdieren en natuurlijk regelmatig gemaaid. Dat vraagt nogal wat van ons gras.

Door ons gazon zo zwaar te belasten verliest het belangrijke voedingstoffen die zorgen voor een gezonde groei. Door ons gras regelmatig te bemesten geven we het de kans om voldoende te blijven groeien en genoeg voedingstoffen op te nemen.

Goede gazonmest zorgt er voor dat ons gras de nodige bouwstenen heeft om verschillende taken uit te voeren zoals het wortelstel versterken, groei stimuleren en ziektes tegenhouden. Zo houden we ons gazon in topconditie!

De voordelen van een gazon bemesten

Een gezond en groen gazon is een pronkstuk in elke tuin. Het mesten ervan biedt vele voordelen. Bemesting voorziet je gras van essentiële voedingsstoffen, zoals stikstof (N), voor een weelderige groei en een dichte grasmat die bestand is tegen belasting.

Daarnaast stimuleert het een sterke wortelontwikkeling, waardoor je gazon beter water en voedingsstoffen kan opnemen en droogte beter kan doorstaan. Bemesting draagt ook bij aan de gezondheid van je gras, vermindert ziekten en onkruid en bevordert een duurzame tuin.

EN, last but not least, een bemest gazon ziet er erg mooi uit. Een gezonde grasmat is het pronkstuk in elke tuin. ZO hoeft het gras aan de overkant niet altijd groener te zijn.

Welk type bemesting kun je gebruiken: de verschillende soorten meststoffen

Er zijn veel verschillende soorten meststoffen. Je hebt een type meststof voor elke tijd van het jaar dat bestaat uit verschillende samenstellingen en additieven. Ze bevatten allemaal verschillende belangrijke voedingsstoffen in andere verhoudingen.

Hieronder maken we het onderscheid niet op basis van de samenstelling, maar op basis van de oorsprong van de stoffen. Je hebt namelijk kunstmest of organische meststoffen.

Organische meststoffen

Organische mest mag zichzelf organische meststof noemen vanaf het meer dan 60% uit organisch materiaal bestaan. In de meeste gevallen bestaat de meststof wel nog voor 40% uit kunstmeststoffen, voornamelijk zout.

Er bestaan ook 100% organisch minerale meststoffen, ook wel bekend als biologische meststoffen. Deze hebben heel wat voordelen tegenover de kunstmatige varianten. Door te kiezen voor organische mest voed je de hele bodem met voedingsstoffen die ze van nature kunnen afbreken en opnemen. Door de bodem te voeden krijg je niet alleen gezond gazon, maar ook meer bodemleven en dit heeft een grote impact. Een vitale bodem bezit namelijk meer vocht, voedingsstoffen en lucht.

Kunstmest

Je hebt ook kunstmatige meststof waarmee je je gras kunt bemesten. Een van de grootste verschillen (naast de afkomst van het materiaal uiteraard) is dat deze stoffen snel oplosbaar zijn en dus ook snel opgenomen worden door de graszoden.

Gebruik je niet de goede verhouding en je gazon krijgt wat te veel van deze meststof, dan krijg je een geforceerde opname van alle voedingsstoffen. Dit kan als gevolg hebben dat je gras ongecontroleerd zal groeien waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes, aandoeningen en schimmels.

In de wondere wereld van bemesting bestaan er ook gecoate meststoffen. Deze slimme meststoffen bestaan nog steeds uit kunstmest, maar hebben een speciaal laagje eromheen dat de vrijgave ervan vertraagt en de groei van planten beter reguleert. Het resultaat? Een gecontroleerde groei die stap voor stap plaatsvindt.

De samenstelling van gazonmest en verschillende werkzame stoffen

Om je gazon optimaal te voeden, is het essentieel om te weten welke voedingsstoffen het nodig heeft en in welke verhouding. Elke NPK (stikstof, fosfor, kalium) heeft namelijk een specifieke functie voor de plant. Het is belangrijk dat geen van deze meststoffen ontbreekt, want dat kan leiden tot een zwakke groei, onregelmatig gras of een lichtgroene kleur. Naast deze drie belangrijke voedingsstoffen heeft gras ook behoefte aan sporenelementen.

De verschillende voedingsstoffen die je kunt vinden in gazonmest

  • Stikstof (N): Gras heeft stikstof nodig voor de groei van de grassprieten. Het zorgt voor een weelderige en volle uitstraling van je gazon.
  • Fosfor (P): Fosfor speelt een cruciale rol bij de vorming en ontwikkeling van de wortels van het gras. Het bevordert een gezonde en stevige wortelgroei, wat essentieel is voor een sterk en goed verankerd gazon.
  • Kalium (K): Kalium draagt bij aan de weerstand van het gras tegen ziekten en andere stressfactoren. Het zorgt ervoor dat je gazon veerkrachtig blijft, zelfs in uitdagende omstandigheden.
  • Andere hoofdelementen: Calcium (Ca), Magnesium (Mg) en Zwavel (S). Deze drie elementen zijn belangrijk om verschillende redenen. Elke stof heeft een eigen toepassing. Ze staan onder andere in voor stevige celwanden, een goede regulatie van stikstof en de aanmaak van bladgroenkorrels (chlorofyl).
  • Sporenelementen: Naast de NPK-elementen heeft gras ook behoefte aan sporenelementen. Deze kleine, maar belangrijke mineralen dragen bij aan de donkergroene kleur van je gras en ondersteunen het algemene gezondheidsniveau van je gazon. De belangrijkste sporenelementen zijn Borium (B), Koper (Cu), Ijzer (Fe), Mangaan (Mn), Molybdeen (Mo) en Zink (Zn).

Door een gazonmest te kiezen die deze verschillende voedingsstoffen in de juiste verhouding bevat, kun je ervoor zorgen dat je gras alle benodigde voeding krijgt voor een prachtige, gezonde en diepgroene uitstraling.

Voer een bodemanalyse uit voor een goede keuze in je meststof

Een gezond gazon heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Een tekort resulteert in belemmerde groei en kwetsbaarheid voor ziekten, terwijl een overvloedig aanbod schadelijk kan zijn. Daarom is een bodemanalyse essentieel. Dit kan professioneel worden gedaan of met behulp van een bodemanalyse-kit. Zo ontdek je welke voedingsstoffen je gazon nodig heeft.

Test de zuurtegraad van je bodem

Daarnaast is het belangrijk om de pH-waarde van je bodem te controleren. Dit kun je zelf doen met een testkit. Een pH tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor optimale voedingsopname. Indien nodig, kun je kalk en stikstofhoudende meststoffen toepassen om de pH-waarde te corrigeren.

Een zure bodem of zure grond zorgt voor meer mos en een slechtere groei van je gazon. Een reden te meer om de benodigde voedingsstoffen en kalk toe te voegen aan het dieet van je gazon.

Wanneer gras bemesten: de beste periodes voor gazon bemesten

Een goed bemest gazon staat garant voor een gezonde en weelderige groei zonder kale plekken. Over het algemeen moet het gazon het hele jaar door, behalve in de winter, worden bemest. De specifieke periodes waarin je kunt bemesten zijn het voorjaar, het najaar en optioneel ook in de zomermaanden.

Voorjaar bemesting

In het voorjaar bemesten, bij voorkeur in maart of april, stimuleert een snelle groei en geeft je gazon die prachtige groene kleur. Het is een ideale periode om je gazon een boost te geven na de winter.

Zomer bemesting

Bemesting in de zomer zorgt ervoor dat je gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, mooi blijft. Als je slechts twee keer per jaar wilt bemesten, kun je de zomerperiode overslaan. Zorg er dan wel voor dat je in het voorjaar je gazon bemest met hoogwaardige meststoffen.

Najaar bemesting

Het bemesten in de herfst bevordert een gezonde wortelgroei en versterkt het gras om de winter goed door te komen. De beste maanden hiervoor zijn september of oktober.

Het is essentieel om de handleiding van de meststof te raadplegen om de exacte hoeveelheid te bepalen, afhankelijk van de oppervlakte van je gazon. Meststoffen in korrelvorm kunnen gevoelig zijn voor weersomstandigheden zoals warmte en vocht, dus het is raadzaam om niet te veel in één keer te kopen. Bereken de benodigde hoeveelheid om ervoor te zorgen dat je voldoende hebt om je gazon te bemesten. Als je wat meststof overhoudt, kun je dit bewaren in een luchtdichte emmer. Vergeet niet om de emmer te voorzien van een sticker met de datum en inhoud, en plak de gebruiksaanwijzing van de meststof op de deksel.

Hoe vaak wordt je gazon bemest voor de beste resultaten?

Voor de beste resultaten en een mooi gazon bemest je drie tot vier keer per jaar. Je gras krijgt hierdoor een betere weerstand tegen ziekten en intensief gebruik.

Uiteraard kan het ook minder, zoals twee keer per jaar, maar door de frequentie te verhogen zul je meer en langer kunnen genieten van een gezonde bodem en een perfect gazon.

Hoe bemest je het gazon?

Om je gazon op de juiste manier te bemesten, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Hieronder worden twee veelgebruikte methoden beschreven: het bemesten met een strooiwagen en het handmatig bemesten. Volg het stappenplan dat het beste bij jouw situatie past om ervoor te zorgen dat de gazonmest gelijkmatig wordt verspreid en het gras optimaal kan profiteren van de voedingsstoffen.

Gazon bemesten met een strooiwagen

  1. Weeg de hoeveelheid gazonmest nauwkeurig af volgens de aanbevolen dosering.
  2. Sluit de strooiklep van de strooiwagen en vul deze met de gemeten hoeveelheid mest.
  3. Zet de strooiwagen in de juiste stand, zoals stand 6 voor een Gardena strooiwagen of stand 8 voor een Wolf-Garten strooiwagen.
  4. Maak lange rechte banen over het gazon en zorg ervoor dat je overlappingen hebt om een gelijkmatige verspreiding te garanderen.

Gras bemesten met de hand

  1. Weeg de benodigde hoeveelheid gazonmest nauwkeurig af volgens de aanbevolen dosering.
  2. Verdeel de hoeveelheid gazonmest in twee gelijke delen.
  3. Strooi één deel van de mest in de lengte van het gazon.
  4. Strooi het andere deel haaks op de eerste richting, zodat het gazon gelijkmatig wordt bedekt.

Na het bemesten is het niet nodig om te sproeien, omdat organische gazonmest geen verbranding veroorzaakt. Houd er echter rekening mee dat organische gazonmest een geur kan hebben. Door na het bemesten te sproeien, vermindert de geur en wordt de opname van de gazonmest bevorderd.

Verticuteren voor het bemesten van je gras

Voordat je het gazon gaat bemesten, is het aan te raden om te verticuteren. Verticuteren verwijdert mos en viltlagen, waardoor de meststoffen beter kunnen doordringen en de wortels van het gras optimaal kunnen profiteren van de voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je na het verticuteren de losse grasresten verwijdert voordat je begint met het bemesten.

Mulchen of bemesten – Wat is het verschil?

Mulchen en bemesten zijn twee verschillende methoden om je gazon te bemesten of voeden. Bij mulchen worden grasresten na het maaien fijn versnipperd en teruggebracht in het gazon.

Dit zorgt voor natuurlijke voeding en helpt bij het behoud van vocht in de bodem. Bemesten daarentegen is het toevoegen van specifieke voedingsstoffen aan het gazon om de groei en gezondheid te bevorderen. Beide methoden kunnen naast elkaar worden gebruikt voor optimale gazonverzorging. Ben je niet gek op meststoffen, dan kan mulchen wel een groen en natuurlijk alternatief zijn.

Mulchen zal je ook helpen bij het bestrijden van onkruid, maar door het gazon regelmatig te mulchen maak je ook sneller een viltlaag aan. Je zult hierdoor ook vaker moeten verticuteren zodat je gazon en alle micro-organismen gezond blijven.

De beste tips voor een prachtige diepgroene kleur van je gazon

Hieronder geven we je nog een aantal handige tips zodat je aan de slag kunt met het bemesten van je gazon.

Tip 1: Kalk en mest niet tegelijkertijd!

Kalk strooien en mesten gaan over het algemeen niet hand in hand, en hier is een belangrijke reden voor. Kalk heeft namelijk als functie om planten in staat te stellen meststoffen goed op te nemen. Wanneer kalk op organische mest terechtkomt, kan deze functie niet optimaal plaatsvinden. Planten kunnen zelf de belangrijkste voedingsstof uit mest halen, namelijk calcium, maar hebben moeite met het opnemen van andere meststoffen.

Daarom is het van belang om eerst kalk te strooien en vervolgens pas te bemesten. Het is raadzaam om dit niet op dezelfde dag te doen.

Het is belangrijk dat de kalk voldoende tijd krijgt om opgenomen te worden. Dit proces verloopt beter op regenachtige dagen dan op zonnige en droge dagen. Het is het beste om de kalk ruim voor het mestseizoen en het groeiseizoen te strooien (februari, maart).

Kalk heeft namelijk de eigenschap zich stevig aan de grond te binden, waardoor het effectief blijft werken. Wanneer kalk en mest gelijktijdig worden gestrooid, zal een deel van de belangrijke stikstof snel vervluchtigen door de vorming van koolzuur.

Gebruik niet te veel mest op je gazon

Door te bemesten geef je je grasmat de nodige voeding om gezond te blijven. Strooi je echter te veel, dan maak je kans op verbranding van je graszoden waardoor je kale plekken zult krijgen. Wees dus steeds voorzichtig en mors niet op je gazon.

Heb je toch wat mest gemorst bij het bijvullen van je strooiwagen? Probeer dit dan open te wrijven en te verdelen zodat je gras niet begint te verkleuren. Zo hou je mos en kale plekken op een afstand en hoef je niet opnieuw gras te zaaien.

Veel mos in je tuin? Gebruik korrels met extra ijzersulfaat

Heeft je gras veel last van mos? Dan bemest je best met een specifiek bemestingsmiddel met toegevoegd ijzersulfaat. Hierdoor sterkt je gras aan en verwijder je mos op een efficiënte manier. Vaak zie je al een merkbaar verschil in de eerste weken na het strooien van deze korrels tegen mos.

Share your love
TuinierTips
TuinierTips

Maak kennis met Tom, onze vertrouwde tuinman, groene duim en redacteur bij TuinierTips.
Met jarenlange ervaring en een passie voor de natuur, tuinieren en alles wat groeit en bloeit, is Tom de deskundige bron waarop je kunt vertrouwen. Zijn diepgaande kennis en betrokkenheid bij het klimaat en de natuur zorgen ervoor dat zijn advies altijd betrouwbaar en up-to-date is.
Of je nu hulp nodig hebt bij het onderhouden van je tuin of inspiratie zoekt voor nieuwe projecten, Tom staat altijd klaar om je te begeleiden. Met zijn expertise en betrokkenheid zorgt hij ervoor dat je met vertrouwen en succes kunt tuinieren.

Articles: 30