De beste tuintips voor elke tuin.
Hoe gras zaaien: Een compleet stappenplan voor het zaaien van gras
Graszaaien is een geweldige optie als je je eigen gazon gaat aanleggen. Maar hoe zaai je nu eigenlijk gras op de juiste manier? En welk type graszaad is het meest geschikt voor jouw tuin? Dit zijn allemaal vragen waar je even bij stil moet staan voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van je nieuwe grasmat en voor je start met gras zaaien.
In dit artikel behandelen we alle belangrijke aspecten van gras zaaien en leren we je stap voor stap hoe je gras moet zaaien. Daarnaast geven we je een compleet stappenplan, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt gaan.
Gras zaaien, een vak apart
Het zaaien van gras vergt aandacht voor details waar veel mensen niet bij stilstaan. Het is namelijk een precieze wetenschap. Als je het op de juiste manier doet, geniet je van een prachtig gazon. Maar als je het verkeerd aanpakt, loop je het risico op kale plekken, een dunne grasmat en mogelijk veel onkruid.
Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je begint met zaaien. Gebruik deze blog als gids en richtlijn om alle aspecten te plannen en de juiste beslissingen te nemen. Na het lezen van deze blog weet je precies wat je moet doen. We behandelen onder andere:
- Welke grassoort je moet kiezen.
- De benodigde hoeveelheid graszaad.
- Wanneer je best kunt zaaien.
- Hoe je de bestaande gazon kunt bijzaaien.
- Alle benodigdheden om succesvol je gazon in te zaaien.
- Een compleet stappenplan gras zaaien.
- Het eerste onderhoud.
- Enkele gouden TuinierTips.
- Eventuele alternatieven voor gras zaaien.
Verschillende grassoorten en mengelingen
Bij gras zaaien is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type graszaad dat je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten gras en graszaad met elk hun eigen kenmerken. De belangrijkste categorieën zijn Sport- en Speelgazon, Schaduwgras en Siergazon.
Het is afhankelijk van het gebruik en het type tuin welk type graszaad het beste bij jou past. Hieronder leggen we de drie belangrijkste soorten graszaad uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Sport- en speelgazon
Als je van plan bent om je gazon intensief te gebruiken, dan is Sport & Speelgazon graszaad de ideale keuze. Dit speciale mengsel bestaat uit een combinatie van grovere en fijnere grassoorten, met een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Hierdoor is het graszaad veerkrachtig en goed bestand tegen intensief gebruik, zoals spelende kinderen of huisdieren (intensieve betreding).
Dit gras groeit snel en vestigt zich gemakkelijk, waardoor je snel een stevig gazon krijgt. Bovendien vergt het graszaad weinig onderhoud. Met Sport & Speelgazon graszaad geniet je met vertrouwen van je gazon, zelfs tijdens actieve en speelse momenten.
Schaduw gras
Als de bomen in je tuin voor schaduw zorgen of als er weinig zonlicht in je tuin valt, is Schaduwgazon graszaad de perfecte oplossing. Dit speciale graszaad bevat grassoorten die minder afhankelijk zijn van direct zonlicht. Het gras heeft een fijnbladige structuur en groeit langzamer dan andere grassoorten.
Hoewel deze grassoorten iets meer zorg en aandacht vergen, bieden ze de mogelijkheid om het gras korter te maaien. Met Schaduwgazon graszaad kun je een prachtig gazon creëren, zelfs in schaduwrijke omstandigheden. Geef je tuin de aandacht die het verdient, zelfs als de zon niet altijd volop schijnt.
Siergazon
Als je droomt van een perfect gazon dat er prachtig uitziet, zonder dat je er intensief op hoeft te spelen, dan is er speciaal graszaad voor een Siergazon. Dit unieke mengsel bevat een selectie van fijnbladige grassoorten, waardoor het gazon een hoge esthetische waarde krijgt en langzaam groeit.
Het gras is goed bestand tegen kort maaien, wat resulteert in een strak en verzorgd uiterlijk. Met Siergazon graszaad creëer je een gazon dat rechtstreeks uit ‘de boekskes’ lijkt te komen, met een perfecte balans tussen esthetiek en praktisch gebruik. Houd er echter rekening mee dat deze grasmengsels gevoeliger kunnen zijn voor droogte, waardoor je in perioden van hitte en droogte iets meer moet bewateren.
Hoeveel graszaad heb je nodig?
Het is altijd handig om te weten hoeveel graszaad je precies nodig hebt bij het inzaaien van je gazon. De benodigde hoeveelheid graszaad kan namelijk variëren, afhankelijk van het type graszaad en de oppervlakte die je wilt bedekken.
Op de verpakkingen van graszaad vind je vaak een range, bijvoorbeeld 25-50 m². Het laagste getal in de range is het advies voor het inzaaien van een nieuw gazon, terwijl het hoogste getal geldt voor het doorzaaien van een bestaand gazon.
Maar hoeveel graszaad heb je dan precies nodig per vierkante meter? Over het algemeen geldt de richtlijn van 1 kilo graszaad per 25 m² voor het inzaaien van een nieuw gazon. Dit zorgt ervoor dat het gras dicht genoeg groeit en een volle grasmat vormt.
Om het je nog makkelijker te maken, hebben we een handige graszaad berekeningstool ontwikkeld. Hiermee kun je eenvoudig de nodige hoeveelheid graszaad berekenen op basis van de oppervlakte van je tuin. Zo weet je zeker dat je voldoende graszaad in huis hebt voor een prachtig gazon.
Wanneer gras zaaien? Dit is het beste moment om gras te zaaien
Gras zaaien kan bijna het hele jaar door, maar er zijn wel bepaalde periodes die meer geschikt zijn dan andere. Over het algemeen is het geschikt om gras te zaaien van februari tot en met oktober, op voorwaarde dat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is.
Het vroege najaar, september en oktober, is de beste tijd om gras te zaaien. De bodem is nog warm van de zomer, wat noodzakelijk is wanneer je graszaad ontkiemt. Bovendien is er voldoende licht voor het graszaad om goed te groeien. Ook het voorjaar is een geschikte periode om gras te zaaien. Houd er wel rekening mee dat de kieming in het voorjaar meer energie kost, omdat het gras zich voornamelijk richt op het creëren van blad in plaats van wortels.
Voor meer gedetailleerde informatie over het beste moment om gras te zaaien, kun je ons uitgebreide artikel over gras zaaien raadplegen.
Gras inzaaien voor een nieuw gazon
Voordat je begint met het gras inzaaien, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Dit begint met het klaarmaken van de kale grond waarop je wilt zaaien. Om goed voorbereid te zijn, is het handig om te weten welke grondsoort je in je tuin hebt (zandige grond, zware grond…). Dit stelt je in staat om de grond op de juiste manier te bewerken en te voorzien van de nodige meststoffen.
Voordat je begint met zaaien, is het essentieel om eventueel aanwezig onkruid grondig te verwijderen. Als er al gras aanwezig is, kun je dit verwijderen met behulp van een zodensnijder. Vervolgens is het tijd om de grond om te ploegen en gelijk te maken, zodat je een egale ondergrond hebt om het graszaad op te zaaien.
Zodra de voorbereidingen zijn getroffen en de grond gereed is, kun je van start gaan met het inzaaien van je gazon. Volg daarbij het stappenplan dat we hieronder hebben opgesteld, zodat je geen belangrijke stappen overslaat.
Gazon herstellen en kale plekken bijwerken
Kale plekken kunnen ontstaan op een bestaand gazon als gevolg van onkruid, plagen, huisdieren of weersomstandigheden. Gelukkig kun je deze kale plekken gemakkelijk bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd.
Het bijzaaien van een bestaand gazon vereist geen uitgebreide voorbereiding zoals bij het inzaaien van een nieuw gazon. Je kunt direct aan de slag met het bijzaaien van de kale plekken. Volg daarbij dezelfde principes als bij het inzaaien, waarbij je het graszaad gelijkmatig over de kale plekken verdeelt.
Het bijzaaien zorgt ervoor dat de kale plekken worden opgevuld en het gras weer gelijkmatig en dicht groeit. Vergeet niet regelmatig water te geven na het bijzaaien, zodat het graszaad goed kan kiemen en zich kan ontwikkelen. Zo hou je je gazon mooi en gezond.
Stappenplan voor het zaaien van gras: Hoe gras zaaien?
Ben je ook benieuwd hoe je zorgt voor een perfect ingezaaid gazon? In deze 10 stappen helpen we je op weg met alle aspecten. Van zaaien tot maaien, dit zijn de stappen naar een mooi gazon!
Wat heb je nodig om gras te zaaien?
Er zijn verschillende tools en benodigdheden die nodig zijn om aan de slag te gaan met gras zaaien. Afhankelijk van de oppervlakte van je tuin zul je moeten beslissen om bepaalde zaken machinaal of met de hand uit te voeren. We delen deze lijst op in twee.
Zonder machines:
- Graszaad
- Meststof
- Schop & spade
- Hark of nivelleer hark
- Strooiwagen of emmer
- Gazonwals
- Tuinslang met sproeikop
- Touw en stokken (voor de hoogtes indien van toepassing)
- Grasmachine
Met machines:
- Rotoreg
- Freesmachine of ploeg
- Zodensnijder
Stap 1: Voorbereiding van de oppervlakte
De eerste stap in ons stappenplan gras zaaien is de oppervlakte voorbereiden. Bij het voorbereiden van de bodem voor het inzaaien van gras is het belangrijk om te starten met het verwijderen van gras, mos, onkruid en ook het opruimen van stenen en andere grove materialen. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken, maar een veelvoorkomende aanpak is het omspitten van de grond (met een spade of een freesmachine).
Door de grond om te spitten, creëer je een nieuwe start voor je gazon. Hierbij worden ongewenste planten en materialen verwijderd, terwijl de bodemstructuur verbetert. Het omspitten helpt ook bij het beluchten van de grond en het vermengen van organisch materiaal, wat de groei van gezond gras bevordert.
Stap 2: Verbeter de bodem voor het beste resultaat
De bodem verbeteren kan op een aantal verschillende manieren. Veel is afhankelijk van het type bodem en de huidige staat van de bodem. Wat wel goed is voor elk type bodem is het inwerken van compost tijden het omspitten.
Per 100m2 mag je rekenen op 450 liter compost voor de beste resultaten. Dit zorgt voor een verbetering in samenstelling en verhouding tussen water, lucht en grond.
Bij kleigrond: wanneer je zware grond hebt, kun je gebruik maken van extra compost of Witzand en dit infrezen. Hierdoor zal de grond meer waterdoorlatend worden en een betere samenstelling krijgen.
Bij zandgrond: het opvoeren van zwarte aarde kan hier een oplossing bieden als je vaak last hebt van droogte. Maar ook het verbeteren van de bodem met kleikorrels bentoniet kan helpen om meer water vast te houden in droge periodes. Tot slot zijn er ook grasmengsels die beter gedijen in droge omstandigheden met sterkere wortelgestellen die dieper doorwortelen.
Stap 3: Beregening ingraven
Als je een beregeningssysteem wilt aanleggen is dit een ideaal moment om alle leidingen in te graven. Zorg er voor dat alles zeker diep genoeg in de grond zit, zeker minimum 60 centimeter, zodat de leidingen niet kunnen bevriezen in de winter.
Stap 4: egaliseer het zaaibed
Eenmaal alle graaf en frees werken uitgevoerd zijn id het tijd om de grond te effenen. Zorg er voor dat er geen putten of bergen zijn zodat je geen natte plekken krijgt in je mooi grasveld. Een eenvoudige manier om te egaliseren is het gebruik van een rotoreg.
Gebruik je liever geen machines? Dan kun je alles bewerken met de hark. Als je graag je hoogtes in het oog houdt, dan kun je stokken in de grond slaan en enkele centimeters boven de grond een touwtje spannen. Zo ben je zeker dat er geen putten zijn.
Stap 5: Strooi bemesting over te toplaag
Eenmaal de grond goed effen ligt gaan we deze bemesten zodat eenmaal de zaden voldoende ontkiemd zijn, ze genoeg voedingsstoffen hebben om goed door te groeien. Meer informatie over bemesting vind je hier.
Stap 6: Gras zaaien
De volgende stap is het zaaien van het gras. Gebruik je een strooiwagen, dan zorg je er voor dat je twee maal, kruislings over elke plek bent geweest. Dat is een eerste keer in de lengte, en een maal in de breedte. Als je gaat zaaien met de hand doe je hetzelfde.
Door kruislings te werk te gaan zorg je er voor dat het zaad mooi verdeeld is en heb je minder kans op dunner bezaaide stukken.
Stap 7: Gras inwerken of harken
Eenmaal alles gezaaid is gaan we het graszaad lichtjes inwerken met een hark (of rotoreg). Het is goed om rekening te houden met een feit dat graszaden ontkiemen met licht. JE zorgt er dus het best voor dat deze niet diep in de grond terecht komen. Het inharken is vooral om het gras gelijk te verdelen en in te werken.
Stap 8: Wals je gazon
Nadat het graszaad ingewerkt is gaan we de grond aandrukken met een gazonwals. Dit zorgt er voor dat de zaden goed contact maken met de aarde en niet zo maar weg waaien of wegspoelen als je gaat bewateren.
Stap 9: Bewater je gezaaide zaden
Heb je je planning goed opgemaakt, dan krijg je waarschijnlijk de volgende dag regen. Is dat niet het geval, geef dan voldoende water zodat de zaden vochtig blijven en kunnen ontkiemen.
Is het net een periode van droogte? Geef dan je gras water in de erg vroege ochten en laat in de avond. Zo blijft de grond het langst vochtig. Geef niet té veel water zodat je het graszaad niet weg spoelt.
Stap 10: Onderhoud van je nieuw gazon en de eerste maaibeurt na het zaaien
Als de omstandigheden goed zijn en je geeft voldoende water zal het graszaad ontkiemen na 2 à 3 weken. Je wacht het best tot het gras goed geworteld is voor je gaat denken aan maaien. Gras maaien doe je het best de eerste keer vanaf de bladeren een lengte van 10 centimeter bereiken. Let er op dat je het gras niet te kort maait zodat je groen gazon gezond blijft vanaf de start.
Probeer nooit meer dan een derde van de lengte af te rijden als je je nieuwe gras maait. Ga vervolgens de volgende maaibeurt een beetje korter indien je dat wenst.
Heb je veel onkruid in je vers ingezaaid gazon? Dan kun je dit oftewel systematisch wieden of je kunt kiezen om te sproeien met een sproeistof geschikt voor een grasveld om onkruid bestrijden makkelijker te maken.
Wanneer is een gazon volgroeid
Dit is sterk afhankelijk van het tijdstip waarop je zaait, de bodem en het type graszaad. Wanneer alle omstandigheden gunstig zijn kun je genieten van een mooi gezond grasveld na gemiddeld 10 tot 12 weken.
Wacht je liever niet zo lang dan kun je ook kiezen om graszoden of grasmatten te leggen. Deze zijn een pak duurder in aankoop maar geven wel meteen een prachtig resultaat!