Gazon kalken: alles over kalk strooien + Stappenplan

Het belang van het kalken van je gazon wordt vaak over het hoofd gezien bij het onderhoud. Toch is het van essentieel belang voor een gezonde bodemstructuur en voedingsbalans van je grasveld.

Het begint allemaal bij het juiste onderhoud om weelderig, mooi frisgroen gazon te krijgen zonder onkruid en dorre plekken.

Regelmatig maaien, beluchten, verticuteren, sproeien tijdens droge periodes en bemesten zijn cruciale stappen om je gazon in topconditie te houden.

In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je het kalken van je gazon het beste kunt aanpakken. Prachtig groen gras is immers een lust voor het oog!

Waarom je gazon kalken?

Om het belang van kalkstrooien te begrijpen, moeten we kijken naar de bodemstructuur. Elke bodem heeft een specifieke zuurgraad, die van invloed is op de opname van voedingsstoffen door planten.

Verschillende bodems hebben verschillende zuurgraden, en planten hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde zuurgraad. Als dit niet overeenkomt, kunnen de wortels niet voldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor ze niet goed groeien.

Strooiwagen in werking. Bemesten of kalken van het gazon

De invloed van je gazon kalken

Kalk heeft een belangrijke invloed op je gazon. Het wordt gestrooid om de zure bodem te neutraliseren. Onder invloed van kalk verandert de bodemsamenstelling en stijgt de pH-waarde, waardoor een zure grond minder zuur wordt en beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen.

Op de langere termijn heeft kalk een preventieve werking. Door regelmatig kalk te strooien, kun je de zuurgraad van de grond stabiel houden, waardoor mosgroei wordt voorkomen en je minder last hebt van onkruid of een zwaar verzuurde bodem.

Voordelen van gazon kalk

Het bekalken van je grasplein heeft verschillende voordelen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Minder onkruid: Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem in balans blijft, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Een gezonde, goed gevoede grasmat heeft minder last van ongewenste planten.
  2. Minder mos: Mos gedijt goed op zure grond. Door regelmatig te kalk op het gazon te strooien, verhoog je de pH-waarde en maak je de grond minder geschikt voor mosgroei.
  3. Betere opname van meststoffen: Een gebalanceerde zuurgraad zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen uit meststoffen beter kan opnemen. Kalk helpt bij het optimaliseren van de voedingsopname, waardoor je gazon gezonder en groener wordt.

Wanneer kalk strooien?

Wij adviseren om twee keer per jaar kalk te strooien: één keer in het voorjaar (februari/maart) direct na de vorstperiode, en één keer in het najaar (september/oktober).

Kalk strooien in het najaar

De herfst (september/oktober) is de beste tijd om kalk te strooien. Kalk is namelijk een bodemverbeteraar die tijd nodig heeft om te reageren en zijn werk te doen.

In de winter kan het zijn dat de bodem verzuurt. Als je in het najaar geen kalk strooit, krijgt kruid vrij spel in het voorjaar. Onkruid komt namelijk eerder uit de ruststand dan gras en vestigt zich graag op kale plekken in het gazon.

Als je gras na een strenge winter veel schade heeft opgelopen en er veel kale plekken zijn ontstaan, kan onkruid zich razendsnel in deze plekken vestigen. Door je gazon in het najaar te bekalken, krijgt de kalk voldoende tijd om in de bodem opgenomen te worden en krijgt je gazon de juiste voedingsstoffen om de winter goed door te komen.

Een ander voordeel is dat het beter is om geen mest en kalk tegelijkertijd te strooien. Als je kort na het bekalken meststof strooit, kunnen deze twee stoffen op elkaar reageren. Hierdoor kan een deel van de stikstof in de mest verdwijnen en kan er ammoniak ontstaan. Ammoniak is giftig voor planten en komt de groei van je gazon niet ten goede.

Kalk strooien in het voorjaar

Begin niet te vroeg in het jaar met het strooien van kalk. In januari en februari is het vaak nog te koud.

Wacht liever tot na de vorstperiode, bijvoorbeeld in maart kun je het gazon bekalken, voor een beter resultaat.

Kalk heeft namelijk wat meer tijd nodig om opgenomen te worden. Het voorjaar is het groeiseizoen, dus het moment waarop je de bodem extra voeding wilt geven.

Kies in deze periode voor een kalksoort met een snelle werking, zodat het snel door de bodem wordt opgenomen.

gazon bemesten met een strooiwagen van gardena

Ideale weersomstandigheden om kalk te strooien

Strooi geen kalk op je grasmat tijdens droog weer, omdat de kalk dan niet goed wordt opgenomen.

Een regenachtige dag is perfect om kalk te strooien. De regendruppels helpen de kalk zijn weg naar de bodem te vinden, en door de vochtige grond wordt de kalk goed opgenomen.

Bekalken van een nieuw gazon

Voordat je een nieuw gazon aanlegt, is het raadzaam om een bodemtest uit te voeren. Deze test geeft je inzicht in hoe je de grond kunt verbeteren en welke voeding je het nieuwe gras moet geven om een goede start te maken. Raadpleeg ons compleet stappenplan voor meer informatie over het aanleggen van gras.

Hoeveel kalk strooien

Hoeveel kalk op het gazon moet gestrooid worden is afhankelijk van een aantal zaken. Heb je een licht verzuurde bodem of een erg zure bodem? Strooi je regelmatig kalkkorrels dan zal je waarschijnlijk ook minder moeten kalken.

Daarnaast is ook het merk en type kalk belangrijk. Lees dus altijd goed wat er op de verpakking staat zodat je je prachtig gazon perfect kunt onderhouden.

Als vuistregel mag je stellen dat je ongeveer 100g per vierkante meter nodig hebt. Dat is 1 kg kalk op het gazon per 10 vierkante meter. Is je grond zwaar verzuurd dan kan je stijgen tot 150 gram of 0,15 kilo kalk.

kalk korrels in het gazon

De ideale zuurgraad

De zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd, beïnvloedt verschillende chemische processen in de bodem.

Kalkrijke bodems hebben een hoge pH-waarde en zijn gevoelig voor een tekort aan mineralen zoals mangaan, ijzer en koper.

Een grond met een lage pH-waarde bevat daarentegen voldoende sporenelementen en fosfaat.

De gewenste waarde voor graszoden ligt tussen 5,5 en 6,5. Gras gedijt het beste in een grond met deze zuurgraad. Als de grond in jouw tuin afwijkt van deze ideale zuurtegraad, kunnen er problemen ontstaan.

Problemen bij een onjuiste zuurgraad

Een te lage pH-waarde van de bodem belemmert de activiteit van essentiële bodemorganismen en schimmels, waardoor de bodem minder vruchtbaar wordt. Gras kan dan minder goed groeien vanwege een verminderde opname van voedingsstoffen. Door een gebrek aan de juiste voedingsstoffen kunnen de grassprieten een bleke kleur krijgen (gele plekken).

Mos gedijt goed op zure grond. Als de grond aan de zure kant os, biedt dit een ideale voedingsbodem voor de groei van mossen, dat het gras zal verdringen.

Onkruid (en mos) zal als eerste beginnen te groeien op kale plekken die ontstaan door een gebrek aan voedingsstoffen.

Strooiwagen op het gazon

pH-waarde van verschillende bodemsoorten

De pH-waarde, of zuurgraad, kan variëren afhankelijk van de bodemsoort. Hieronder vind je de pH-waarden van verschillende bodemsoorten:

  • Veengrond: 4,5 – 5,5
  • Zandgrond: 5,5
  • Kleigrond: 6 of hoger

De gewenste waarde voor gras ligt tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de waarde van je gazon in dit bereik te houden voor optimale groei en gezondheid van het gras.

Wat heeft nog een invloed op de zuurtegraag van je gazon

Naast het kalken van je gazon zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de zuurgraad van de bodem (zoals zure regen, coniferen en bladafval). Ook de onderhoudswerkzaamheden die je uitvoert, spelen een rol. Een verwaarloosde bodem zal vaak zuurder zijn dan een bodem die regelmatig wordt verzorgd. Daarom zijn de volgende onderhoudswerkzaamheden belangrijk:

  1. Beluchten: Zorg ervoor dat je de bodem goed belucht. Op die manier kan er voldoende lucht in de bodem komen, wat verzuring voorkomt.
  2. Verticuteren: Verticuteren is een intensievere vorm van beluchten. Hierbij verwijder je een viltlaag die het gazon kan aantasten. Daarnaast helpt verticuteren ook bij de bestrijding van mos.
  3. Bemesten: Wees voorzichtig met bemesten. Een teveel aan mest kan de bodem verzuren. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking om de juiste hoeveelheid te bepalen voordat je gaat bemesten.
  4. Verwijder overtollig water: Zorg ervoor dat plassen water altijd worden weggehaald. Als dit niet gebeurt, kan de bodem verstikken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te beluchten, zodat het water goed kan weglopen en de bodem niet dichtslibt.
  5. Verwijder gevallen bladeren: Laat geen bladeren op het gazon liggen, omdat ze onder invloed van vocht gaan rotten. Dit verstikt de grasplanten en leidt tot beschadiging van het gazon, met kale plekken tot gevolg.

Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud uitvoert en de juiste stappen neemt om de zuurgraad van de bodem in balans te houden. Door deze maatregelen te nemen, kun je genieten van een prachtig, gezond gazon zonder ongewenste gasten.

strooiwagen voor kalk en meststof

Soorten gazonkalk

Er zijn verschillende soorten gazonkalk verkrijgbaar, maar welke is het meest geschikt voor jouw bodem en wat moet jij op je gazon strooien?

Kalk in poedervorm kan wat onhandig zijn in gebruik, omdat het snel wegwaait als je het op je gazon strooit.

Daarom is het beter om te kiezen voor kalkkorrels. Deze zijn makkelijker te verspreiden over het gemaaid gras.

Stappenplan voor het kalken van je gazon

Hieronder volgt een stappenplan voor het kalken van je gazon:

  1. Start met een bodemanalyse om te bepalen hoe zuur de bodems zijn die je wilt onderhouden.
  2. Lees de gebruiksaanwijzig op de verpakking en bepaal aan dehand van de resultaten hoeveel kalk je nodig hebt voor de te bewerken oppervlakte. Het is belangrijk om niet te weinig kalk te gebruiken, maar ook niet te veel. Een tekort aan kalk heeft zichtbare gevolgen, maar een teveel aan kalk is ook niet gunstig voor je gazon.
  3. Strooi kalk gelijkmatig uit over je gazon. Doe dit door het totaal gewicht in twee te verdelen en eerst in de lengte, en vervolgens in de breedte over je gazon te gaan. Dit zorgt voor een gelijke verdeling zonder plekjes over te slaan.
  4. Besproei je gazon meteen na het kalken, zodat de kalk goed opgenomen wordt door de bodem. Het vocht zorgt ervoor dat de kalk zijn werk kan doen.

Door regelmatig je tuin te kalken en dejuiste stappen te volgen, kun je de zuurgraad van de bodem optimaliseren en je gazon gezond en groen houden. Het kalken van je gazon is een essentieel onderdeel van het gazononderhoud en draagt bij aan een mooie, dichte grasmat zonder onkruid en mos.

Bonus tips

  1. Heb je huisdieren? Laat deze dan de eerste twee dagen niet in je tuin lopen. Hoewel in de meeste gevallen kalk niet gevaarlijk is voor de meeste huisdieren, dan deze toch stoffen bevatten die we beter vermijden.
  2. Heb je bloemen borders en struiken in je tuin? Vergeet dan zeker niet te kijken of deze graag een zure of basische grond hebben. Planten die graag een zurige gron hebben zoals hortensia, rododendron en coniferen zijn niet dol op kalk korrels. Dit zal de groei en geziondheid zeker niet ten goede komen. Zaken zoals lavendel en olijf aan de andere kant kunnen wel wat extra gebruiken.
Share your love
TuinierTips
TuinierTips

Maak kennis met Tom, onze vertrouwde tuinman, groene duim en redacteur bij TuinierTips.
Met jarenlange ervaring en een passie voor de natuur, tuinieren en alles wat groeit en bloeit, is Tom de deskundige bron waarop je kunt vertrouwen. Zijn diepgaande kennis en betrokkenheid bij het klimaat en de natuur zorgen ervoor dat zijn advies altijd betrouwbaar en up-to-date is.
Of je nu hulp nodig hebt bij het onderhouden van je tuin of inspiratie zoekt voor nieuwe projecten, Tom staat altijd klaar om je te begeleiden. Met zijn expertise en betrokkenheid zorgt hij ervoor dat je met vertrouwen en succes kunt tuinieren.

Articles: 30