De beste tuintips voor elke tuin.
Dor gazon? Lees hier: hoe Dor gras herstellen!
Een dor en droog gazon… elke tuinliefhebber krijgt er wel eens mee te maken. Het is een doorn in het oog dat bijna elke zomer terugkeert.
Maar geen nood, als je gazon er momenteel een beetje triest bij ligt, is er absoluut geen reden tot paniek. Er zijn tal van manieren om het terug in vorm te krijgen.
Laten we daarom stap voor stap door het proces gaan om je dorre gazon weer tot leven te wekken.
Oorzaak van dor gras
Het eerste wat we moeten begrijpen is: waarom wordt gras eigenlijk dor? Er zijn namelijk een paar boosdoeners die je groene tapijt in een hooiveld kunnen veranderen.
Vaak is het een gevolg van overmatige zon, onvoldoende water, ontoereikende bodemvoeding, of te veel betreding. Maar in de meeste gevallen zal een droog en dor grasveld het resultaat zijn van lange droogte.
Heb je een zanderige bodem? Dan wordt je gazon extra snel dor. Een zanderige bodem houdt water niet lang vast, waardoor je kale plekken en een droog gazon krijgt.
Ook te kort gemaaid gras is een veel voorkomende oorzaak van een droge gazon. Door het te kort te maaien worden deze plantjes blootgesteld aan de felle zon waardoor de bodem en het gras sneller droog worden. Het zonnige weer zorgt er voor dat dauwdruppels snel verdampen met een gehavende gazon als resultaat.
Tot slot kun je ook last hebben van een plaag die kale plekken veroorzaakt. Engerlingen en emelten zijn dol op de wortels van een mooi gazon, en dat is geen goed nieuws voor tuinliefhebbers. Zorg er ook steeds voor dat je onkruid verwijderd zodat dit geen concurrentie vormt voor je gazon.
Dor gras voorkomen en vermijden + je gazon herstellen
Zoals het gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen, en dit is ook van toepassing op je gazon. Regelmatige en passende verzorging kan dor gras vermijden. Dit houdt in dat je proactief moet zijn in je onderhoud in plaats van reactief. Maar wat houdt dat precies in? Hier lees je hoe je je gazon snel kunt herstellen.
Het gazon regelmatig bewateren en droogte voorkomen
Water is essentieel voor het leven, en je gazon is daarop geen uitzondering. Regelmatig bewateren, vooral tijdens hete, droge perioden, kan wonderen doen voor het behoud van de groene kleur.
Een goede tip is om vroeg in de ochtend of laat in de avond de grond egaal te sproeien, wanneer de zon het water niet onmiddellijk zal laten verdampen. Zo hou je de grond goed vochtig en krijgt het water de kans om diep in de grond te dringen en de wortels van je gras te bereiken.
Maai je gras niet te kort
Dat je gazon dor wordt van te kort te maaien hebben we net besproken. Het spreekt dan ook voor zich dat je niet te kort gaat maaien in de zomer.
Verschillende soorten gras kunnen dit beter verdragen dan andere, maar als algemene vuistregel kies je voor 4-5 cm maaihoogte.
Je gazon bemesten voor een betere weerstand
Een gezond, sterk gazon kan zich beter verdedigen tegen de uitdagingen van het buitenleven. Om deze reden heeft je gazon mest nodig.
Door je gazon te voorzien van de juiste voedingsstoffen, wordt het sterker en resistenter, wat resulteert in een weelderige groene kleur en een betere weerstand tegen stressfactoren zoals droogte, hitte en betreding. Maak je gazon goed bestand tegen kwaaltjes en mest jaarlijks twee tot drie keer.
Verticuteren en doorzaaien
Eén van de beste technieken om dor gras te herstellen, is door het te verticuteren in het najaar. Dit proces maakt de bodem losser en zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen gemakkelijker kunnen doordringen. Tevens zal dit het dode gras en mos verwijderen.
Na het verticuteren volgt het doorzaaien. Dit is een techniek waarbij je nieuw graszaad verspreidt over je bestaande gazon, waardoor het weer vol en groen wordt. Zorg dat je graszaad goed verdeeld wordt en dat uitgedroogde plekken goed ingezaaid worden zodat je nieuw gras snel groeit. In het najaar zal je gazon snel hersteld zijn.